Вівторок
19.03.2024
10:55
Вітаю Вас Гість
RSS

 
БІБЛІОЛЕДІ
Блог Сарненської центральної районної бібліотеки
 
 
ГоловнаМій профільВихідВхід
Тарас Григорович Шевченко (прес-моніторинг) »
Меню сайту

Наше опитування
Ваше відношення до бібліотеки
Всього відповідей: 67

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Шевченкові музи

 

Усе прекрасне на землі створено любов’ю і в ім’я любові. Видатні люди, натхнені високим почуттям, здійснювали подвиги, робили відкриття, створювали шедеври. Історія їхнього кохання – це ключ до розуміння їхнього внутрішнього світу, джерела духовної енергії. Це стосується і творчого генія Тараса Шевченка. Із благодійним трепетом наважуємося торкнутися найтонших струн душі нашого великого поета. Кого любив він, і хто любив його? Хто з жінок своїм полум’яним почуттям і самопожертвою надихнув його на створення вершинних поезій? Хто своєю щирою любов’ю осяяв йому дорогу? Хто покинув його самотнього на тернистому шляху, додаючи гіркоти й розчарування?

            Цікаво проаналізувати роль жінок у житті Тараса Шевченка. Його життя і творчість добре опрацьовані й висвітлені в численних працях, але ділянка його інтимного життя, тема жінок на його життєвому і творчому шляху рідко згадувані. Тому треба сподіватись, що багатьох зацікавить тема про зв’язки Тараса Шевченка з жінками, його захоплення, ставлення до жінок та його спроби одружитися.

            На жаль окремо виданих книг з цієї теми у фондах нашої книгозбірні не має. Але дослідити дану тему можна переглянувши періодичні видання Сарненської ЦРБ за 2009 – 2013 р.р.

            Нехай промовляє сам поет і жінки, які змушували пришвидшено битися його серце. А листи і документи – свідчать.


 

1. Деко О. Український (Леонардо) Тарас да Моринці / О. Деко // Го-лос України. - 2013. - №66/5 квіт./. - C. 10 - 11.

            Яка  була зовнішність Тараса Шевченка? Ось як описують його сучасники. «Він середнього зросту, широкоплечий і взагалі міцного, сильного складу, широкий в талії за особливим складом кістяка, але зовсім не товстий, лице кругле, борода та вуса завжди голені…», - так описав у своїх «Записках» Шевченка Момбеллі.


 

2. Коханець Л. Тарасовими шляхами по Київщині : [яготинські зустрічі, дружба й кохання Т. Шевченка] / Л. Коханець // Голос України. - 2013. - №175/20 верес./. - C. 8. 

          «Всі дні мого перебування в Яготині є і будуть для мене рядом прекрасних спогадів», - писав Шевченко із заслання княжні Варварі Рєпніній, своєму щирому і відданому другові. Чим саме тихе містечко над Супоєм так розбурхало емоції Тараса, що він зберіг пам'ять про нього, по суті, до кінця своїх днів.


 

3. Костюченко В. Музи генія. Інтимна лірика Тараса Шевченка : літературно-музична композиція / В. Костюченко // Дивослово. - 2012. - №3. - C. 29 – 32.

      На зразках інтимної лірики Т. Шевченка розкрито складність і красу людських почуттів. Подані короткі описи стосунків Т. Шевченка з Оксаною Коваленко, Ганною Закревською, Варварою Рєпніною, Катериною Піуновою, Марко Вовчком та Ликерою Полусмаковою.

    Через 44 роки по смерті Т. Шевченка у Канів, на Чернечу гору, на могилу поета, прибуде 65-річна Ликера, і у книзі відгуків тремтячою рукою, ковтаючи сльози, напише: "13 травня 1905 року приїхала твоя Ликера, твоя люба, мій друже. Сьогодні мій день ангела. Подивись на мене як я каюсь". Чи почула поетова душа те запізніле каяття?

4. Левченко Г. Вичаровування любові як спосіб осягнення психічної гармонії у вірші Тараса Шевченка "N . N . - мені тринадцятий минало" / Г. Левченко // Дивослово. - 2013. - № 5. - C. 39 – 43.   

     Як переконують дослідники, вірш "N.N. - Мені тринадцятий минало" - автобіграфічний. У 13-15 років Т. Шевченко пережив кохання до сусідської дівчини Оксани Коваленко, який згодом присвятив поему "Мар'яна-черниця ". Саме Оксана стала прообразом Оксани-титарівни з поеми "Гайдамаки". Можливо, у вірші "N.N. - Мені тринадцятий минало" поет передав досвід свого першого ніжного почуття.

5. Маньківський В. Поет і княжна / В. Маньківський // Голос України. - К.,  2012. - №44/7 берез./. - C. 9.

       Правнучка українського гетьмана і колишній кріпак, геніальний український поет, художник, академік… Історія знайомства та непростих стосунків Варвари Рєпніної і Тараса Шевченка цікава й драматична.

    Після повернення із заслання Шевченко двічі бачився з княжною. Побачивши перед собою стомленого неволею літнього чоловіка з бородою і сумними очима, вона не впізнала в ньому свій ідеал, була розчарована і не знайшла відповідних слів. Проте до самої смерті Варвара Рєпніна зберігала пам'ять про поета, любила розповідати про їхнє знайомство, жваво цікавилась усім написаним про Шевченка. І щиро молилась за його долю...


 

6. Мельниченко В. "Вечір провів у своєї милої землячки..." : [листування Т. Шевченка із М. Максимович]/ В. Мельниченко // Жінка. - 2011. - N3. - C. 8 9.  

      Тарас Шевченко захоплювався дружиною Михайло Максимовича - Марією. З листа Т. Шевченка до Максимовича: "Коли б така у мене була жінка - повінчався б та й умер". Захопленість Марією Максимович була відома в московському товаристві. Зокрема, Віра Аксакова писала 26 березня 1858 року: "Говорять, Максимовичка, особенно мила между хохлов, и Шевченко от нее в восхещении".

7. Петровська І. Сердечні пристрасті Кобзаря / І. Петровська // Шкільна бібліотека. – 2013. - № 17/18. – С. 3 – 5.

       Мало в коханні в коханні так не щастило, як Тарасу Шевченку. Маючи унікальні таланти, гострий розум, товариську вдачу, привабливу зовнішність, він, здавалося би, був приречений на успіх у жінок. Натура творча і вразлива, Кобзар часто закохувався. І в нього закохувалися. та особисте життя у великого українця так і не склалося. Не судилося Тарасові Шевченку продовжити свій родовід у наступних поколіннях.

8. Пригоровський В. Не ймуть нам віри без хреста... : про Шевченкову "любу" з-під Ніжина / В. Пригоровський // Голос України. - 2013. - № 132/19 лип./. - C. 6 - 7.

      Є місця, до яких не заростає народна стежка. Є таке місце і в селі Липів Ріг. Це на славній землі чернігівській, неподалік від Ніжина. Там, де село впритул підійшло до гаю, на пронизливих вітрах часу колише свої правічні думи Шевченків дуб. Чого тільки він не бачив на своїм віку! Знає він і бурі і люті грози, знає давні легенди і таємниці. А найліпше, напевно, ту, якій так ніжно адресував палкі свої почуття поет. Йдеться мова про обраницю Шевченка липоворізьку дівчину-сироту, кріпачку панів Макарових Ликерію Полусмак. Де й коли приглянулась дівчина Кобзареві?.

9. Савчук В. Традиційні та нові акценти у вивченні життя і творчості Тараса Шевченка у школі/ В. Савчук // Дивослово. - 2012. - №3. - C. 38 – 40.

     Постать Тараса Григоровича Шевченка вважають най-дослідженішою в українському літературознавстві, адже за стільки років уже начеб то досконало вивчено найрізноманітніші аспекти життя та творчості поета. Так, ми добре знаємо його біографію, вкотре перечитуємо твори, але чи усвідомлюємо, що Кобзар є не лише символом нації, її батьком, пророком а й людиною. Людиною, котра мислила,  мріяла, ненавиділа, роз-чаровувалася, любила. Ведучи перелік любовних поразок і перемог поета, ми досить часто ігноруємо той образ ідеальної жінки, що його створив сам Шевченко. Були, напевно, якісь риси характеру, які подобались поетові. Відшукавши їх, можна краще зрозуміти самого Тараса, його внутрішній світ. Ганна Закревська, Катерина Піунова, Ликерія Полусмакова…

10. Силін О. Він тут ходив, він тут любив, кияни! : [шляхами Тараса Шевченка] / О. Силін // Жінка. - 2013. - N3. - C. 2 - 3.

      Провулок Тараса Шевченка у Києві. Поринаєш у його тишу й здається неймовірним, що поруч гомінкий Хрещатик. Здається, час тут завмер. Період проживання Тараса Шевченка у Києві у 1846 – 1847 роках був плідним для творчої і громадської діяльності митця. Тут він написав поеми «Лілея» і «Русалка», тут готувалися «Іван Гус», «Кавказ», тут зроблено багато малюнків для видання альбомів.

11. Сторожук Л. Тарас Шевченко і Одеса : урок-дослідження з елементами мультимедійної презентації та театралізації / Л. Сторожук // Дивослово. – 2012. – № 3. -  С. 33 – 37.

      В Одесі деякий час проживала Варвара Рєпніна. Для неї Т. Шевченко був не лише відомим поетом, із яким вона познайомилася в 1843 р. в Яготині і який присвятив їй кілька творів, зокрема поему «Тризна». Для неї він був і залишався великим і нерозділеним коханням на все життя. Ця тендітна талановита жінка клопоталася про полегшення долі поета, і, знаючи про царську заборону Шевченкові писати й малювати, все ж вела активне листування із засланим у 1847 р. в Орську фортецю другом.

12. Тарасові музи // Шкільна бібліотека. - 2009. - №2. - C. 6 – 9. 

     Дослідження теми любові в житті Тараса Григоровича є певною спробою подальшого прочинення дверей  до складної  і своєрідної душі поета. Будучи емоційною і чутливою натурою, Т. Шевченко, як і кожен поет, закохувався часто. Однак лиха недоля переслідувала його все життя, не даючи йому щастя жити у шлюбі, у любові з дружиною, про яку мріяв, особливо в останні роки свого життя. То хто ж вони були, ті музи, які надихали поета, які давали йому втіху і навівали смуток, які любили його, яких він любив?

13. Ушкалов Л. Філософія серця Тараса Шевченка / Л. Ушкалов // Слово і час. - 2012. - № 9. - C. 17 - 28.

      У статті розглянуто один із найважливіших концептів у творчості Тараса Шевченка – «серце». У творчості Шевченка «серце» поза сумнівом, належить до кола найважливіших виражальних засобів.

     Тарас Григорович довгі роки перебував у пошуку своєї "другої половинки", але, на жаль, так і не знайшов її. Трагічно й містично, що й жінки, які любили Шевченка, і багато з тих, кого любив він, також не знайшли свого щастя. 


На память9-го ноября

1843 года княжне

Варваре Николаевне Репниной

 

                   Посвящение

                   Душе с прекрасны назначеньем

Должно любить, терпеть.

                             страдать,

И дар господний, вдохновенье,

Должно слезами поливать.

Для вас понятно это

                                  слово!..

Для вас я радостно сложил

Свои житейские оковы,

Священнодействовал я

                                   снова

И слезы в звуки перелил.

Ваш добрый ангел осенил

Меня бессмертными

                                крылами

И тихоструйными речами

Мечты о рае пробудил

       Яготин 11 ноября 1843 года

                          Тарас Шевченко

Пошук

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі сайту


 © Відділ автоматизації бібліотечних процесів Сарненської ЦРБ
2011 рік