П`ятниця
29.03.2024
00:57
Вітаю Вас Гість
RSS

 
БІБЛІОЛЕДІ
Блог Сарненської центральної районної бібліотеки
 
 
ГоловнаМій профільВихідВхід
Конституція — азбука правознавства »
Меню сайту

Наше опитування
Ваше відношення до бібліотеки
Всього відповідей: 67

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Конституція — азбука правознавства

Я — українець. Хочу право мати
завжди усе, що думаю, казати,
на незалежну та міцну державу,
на все, що гарантовано по праву.

Леся Вознюк

 

Конституція України — це основний закон держави, що визначає її суспільний і державний устрій, правову систему, проголошує й закріплює права і свободи людини і громадянина, окреслює компетенції і повноваження законодавчої, виконавчої та судової влади.
Кожен рік 28 червня Україна святкує День Конституції України.Конституція України була прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 р., замінивши собою Конституцію Української РСР, яка з відповідними змінами та доповненнями діяла на той час. Прийняттю документа безпосередньо передувала безсонна ніч в українському парламенті, а до цього — тривала робота з узгодження суперечливих моментів законопроекту. Прийняття Конституції України закріпило правові основи незалежної Української держави, її суверенітет та територіальну цілісність, підтвердило її прагнення до демократичної моделі розвитку.

Конституція України складається з преамбули та 15 розділів. Преамбула Конституції України звучить таким чином:

«Верховна Рада України від імені Українського народу — громадян України всіх національностей, виражаючи суверенну волю народу, спираючись на багатовікову історію українського державотворення і на основі здійсненого українською нацією, усім Українським народом права на самовизначення, дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України, прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями, керуючись Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням, приймає цю Конституцію — Основний Закон України».

У першому розділі визначаються основні засади Української держави — її принципи, основні напрямки діяльності, державні символи тощо. Другий розділ, найбільший за кількістю статей, присвячений правам, свободам та обов'язкам людини та громадянина. Він закріплює та гарантує додержання цілої низки громадянських, політичних, економічних, культурних, екологічних прав людини, необхідних для забезпечення її гідного життя. Третій розділ регламентує питання виборів та референдуму (народного волевиявлення) в Ук раїні. Розділи від четвертого до восьмого присвячені правовому статусу органів державної влади: Верховної Ради України, єдиного органу законодавчої влади; Президента України, голови держави; Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади; прокуратури; органів правосуддя. Дев'ятий розділ установлює територіальний устрій України. У десятому розділі визначається правовий статус Автономної Республіки Крим у складі України. Одинадцятий розділ присвячений питанням місцевого самоврядування. Розділ дванадцятий регулює діяльність Конституційного Суду України — єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні, завданням якого є офіційне тлумачення Конституції України і перевірка законів та інших нормативно-правових актів на відповідність Основному Закону. Тринадцятий розділ установлює порядок внесення змін та доповнень до Конституції України. Чотирнадцятий розділ — прикінцеві положення, які визначили порядок набуття Конституцією юридичної сили та власне встановили свято Дня Конституції України. П'ятнадцятий розділ, що містить перехідні положення, присвячений узгодженню нормативно-правових актів та поточної ситуації з вимогами Конституції.

Хоча Конституція 1996 р. стала першим Основним Законом незалежної України, традиції конституціоналізму в нашій державі сягають у глиб віків.

Першою Конституцією українських земель стали «Пакти та Конституції прав і вольностей Війська Запорозького», більш відомі як Конституція Пилипа Орлика, прийняті на козацьких зборах 16 квітня (5 за юліанським календарем) 1710 р. біля міста Бендер. На думку низки українських учених, Конституція Пилипа Орлика стала першою у світі конституцією в сучасному розумінні. Мала власну Конституцію і створена в 1917 р. Українська Народна Республіка. Вона була прийнята Українською Центральною Радою 29 квітня 1918 р., але через розпуск цього органу так і не набула юридичної сили. Радянська Україна мала чотири Конституції — 1919, 1929, 1937 та 1978 р. Останній документ був чинним до самого ухвалення в 1996 р. нової Конституції України.

28 червня, день прийняття Конституції України, цим самим документом визначається державним святом — Днем Конституції.

В юридичній науці й практиці конституція постає як ос­новний, головний закон держа­ви, який регламентує найважли­віші з погляду держави суспільні відносини. До них належать за­сади суспільного ладу й політи­ки, правового становища особи, державного устрою, організації та діяльності органів держави. Конституція також визначає герб, прапор, гімн і столицю держави.

 

 

  

 

                                                                                                           

  

                                                                                                            

 

Список літератури

 

1.        Історія української Конституції / упоряд. А.Слюсаренко,             

     М.Томенко. – К.: Право,1997. – 464 с.

 

2.       Конституція України : офіційний текст : коментар   

      законодавства України про права та свободу людини і    

      громадянина / авт. – уклад. М.І.Ховронюк. – 2-е вид., перероб. і  

     допов. – К.: АСК, 2003. – 384 с. – (Нормативні документи та  

     коментарі)

 

3.      Конституційне право України : підручник / за ред. В.П.

     Колісника, Ю.Г.Барабаша. – Х.: Право, 2010. – 416 с.

 

 

 4.     Основи конституційного права України : підручник / за ред.  

    В.В.Копейчикова. – К.: Ю,рінком, 1997. – 208 с.

 

5.  Погорілко В.Ф.

        Конституційне право України : підручник / В.Ф.Погорілко, В.Л. Федоренко;

за заг. Ред. В.Ф. Погорілко . – К.: Наукова думка, 2006. – 344 с.

 

 

 6.  Конституція України : прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради 28 червня 1996 р.: із змінами, внесеними Законом України від 8 грудня 2004 р.

№ 2222 – ІV : станом на 1 січня 2006 р. – К., 2006. – 123 с. 

Пошук

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі сайту


 © Відділ автоматизації бібліотечних процесів Сарненської ЦРБ
2011 рік