Вівторок
19.03.2024
05:52
Вітаю Вас Гість
RSS

 
БІБЛІОЛЕДІ
Блог Сарненської центральної районної бібліотеки
 
 
ГоловнаМій профільВихідВхід
ВІНОК ТАРАСУ ГРИГОРОВИЧУ ШЕВЧЕНКУ »
Меню сайту

Наше опитування
Ваше відношення до бібліотеки
Всього відповідей: 67

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу



Касіян, Василь Ілліч.

Пророк : літ.-мистец. книга / [іл. В. І. Касіяна ; літ.-мистец. есе Я. П. Гояна ; ред., підготов. іл. О. Б. Гоян]. - К. : Веселка, 2006. - 430 с. : іл. - (Серія «Бібліотека Шевченківського комітету»).

Сяйливе слово пророк дало назву новій книжці, унікальній в українському книговиданні, національному мистецтві й шевченкознавстві. Уперше в Україні відкривається скарбниця народу - Шевченкіана видатного художника, академіка, першого із митців лауреата Шевченківської премії Василя Касіяна. Щедро ілюстрований літопис життя і геніальної творчості Тараса Шевченка. Книгою про Тараса Шевченка віддано шану Василеві Касіяну в 110-ту річницю його народження.

 




Іван Дзюба "Тарас Шевченко". — К.: Видавничий дім «Альтернативи», 2005. - 704 с.; іл.

 Пропонована книга є спробою поєднати докладну розповідь про життєвий шлях Тараса Шевченка з текстологічним аналізом його поетичних і прозових творів та коротким оглядом малярської спадщини.

 Автор прагнув охопити весь обшир літературної та громадянської діяльності великого сина України в широкому історичному контексті, розкрити центральне місце Шевченка в усьому національному житті.

Книжка розрахована на широке коло читачів.

 

 



Іван Огієнко (Митрополит Іларіон) "Тарас Шевченко" / Упоряд., авт. передмови і коментарів М. С. Тимошик. — К.: Наша культура і наука, 2003. — 432 с., іл.

"Тарас Шевченко” — одна з небагатьох книг Івана Огієнка, яку він писав усе своє життя, але так і не довів свій творчий задум до кінця. Створені в еміграції, сотні рукописних сторінок повернулися на Батьківщину лише тепер — більш ніж через чотири десятиліття після написання і через тридцять літ після смерті автора. Це видання стане своєрідним відкриттям для сучасного шевченкознавства.

 

 



Цвілюк С.А.

Історична мудрість великого Кобзаря. Історизм та соціально-політичний вимір епічних творів Тараса Шевченка. – Одеса: Маяк, 2008. – 312 с.

В торчому доробку Тараса Шевчнка, поряд з емоційною, наснаженою публічистичним запалом лірикою, виділяються епічні твори, у яких з надзвичайною силою поетичного осмислення і зображення подано стрірінки героїчної й глибоко драматичної минувщини українського народу, його боротьби за національну свободу. Високі епічні  зразки збагатили не тільки українську, але й світову літературу, а висловлені в них історичні погляди й свідомість значно вплинули на активізацію історичного мислення і розвиток української історіогафії, національної ідентичності українців, піднесення їхніх націо- і державотворчих устремлінь.

 

 




Зайцев П.І. Життя Тараса Шевченка/Вид. підгот., іл упоряд. та прокоментував Ю.Іванченко; передм. В.Шевчука. - К.: Мистецтво, 1994. - 352 с.: іл.

Один з найвидатніших шевченкознавців в своїй книзі підносить значення Шевченка як національного пророка, під впливом ідей якого розвивалася і досі ведеться боротьба за цілковиту незалежність України. Видання доповнене значною кількістю ілюстрацій - архівних матеріалів, фото, репродукцій художніх творів як самого Шевченка, так і його сучасників.

 




Єфремов С.О.Шевченкознавчі студії. - К.: Україна, 2008. - 368 с.

До видання увійшли вперше зібрані разом шевченкознавчі твори видатного історика української літератури, критика, культурно-громадського діяча Сергія Єфремова (1876 - 1939) - як фундаментальні наукові праці, так і оригінальні розвідки, полемічні статті, рецензії на тогочасні публікації, що стосуються життя і творчості Кобзаря.

 



Вічний як народ: Сторінки до біографії Т.Г.Шевченка. – К.: Либідь, 1998. – 272 с.

В книзі висвітлено сторінки життя та творчості Кобзаря, хрестоматійно відомі теми доповнюють і поглиблюють раніше не опубліковані документи, спогади сучасників Т.Г.Шевченка, а також репродукції з його картин, офортів, автографи тощо.

 




Жур П. В.Труди і дні Кобзаря: Літопис життя і творчості Т. Г. Шевченка / Вст. стаття М. М. Павлюка.— К.: Дніпро, 2003.— с. 520: порт.

Літопис життя і творчості Т. Г. Шевченка «Труди і дні Кобзаря» є підсумком багаторічної дослідницько-пошукової роботи відомого літературознавця, лауреата Шевченківської премії Петра Жура. Простежуючи день за днем життєвий і творчий шлях поета й художника, П. Жур на документальній основі встановлює точні дати його перебування в Україні та поза її межами, виникнення кожного віршованого чи маляр-ського твору, повістей і листів, записів у щоденнику та ін. Використані автором архівні матеріали, мемуарні згадки, публікації в тодішній пресі створюють широку панораму діяльності Шевченка та сприйняття його творчості сучасниками.

 




Забужко О. Шевченків міф України. Спроба філософського аналізу. — 4-е вид. — К.: Факт, 2007. — 148 с.

У чому все-таки причина дотеперішньої загадкової абсолютности постаті Шевченка в українській духовній культурі? На який образ-себе запрограмував він Україну своїм міфом, у культурі Нового Часу типологічно найближчим до дантівського? Які метафізичні смисли земної історії чаяться зашифрованими в Шевченковому тексті, коли підходити до нього з ключем не тільки християнської філософії та європейського романтизму, а й традиційної української демонології?

 

 

Пошук

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі сайту


 © Відділ автоматизації бібліотечних процесів Сарненської ЦРБ
2011 рік